Megg

Megg

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 412]

Jabłka w cieście wg Megg

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bardzo smaczny i szybki deser o smaku cynamonu, czyli jabłka w cieście cynamonowym.......

Jabłka w cieście wg Megg

Składniki:

Jabłka w cieście wg Megg

 

  • 1 jajko
  • 1 szkl mleka
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 20 dag mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 3 jabłka
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Jabłka w cieście wg Megg
Jajko roztrzepać z cukrem, solą oraz mlekiem. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz cynamon i wszystko razem roztrzepać na dość gęste ciasto. Jabłka obrać, usunąć z nich długim szpiczastym nożem gniazda nasienne (nie rozcinając jabłek), a następnie pokroić je w plastry. Każdy plaster jabłka obtoczyć w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Usmażone jabłka w cieście osączyć na papierowym ręczniczku i posypać cukrem pudrem. Podawać na ciepło od razu po usmażeniu.