olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Jabłka w cieście wg olmanki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

najzwyklejsze, najprostsze jabłka w cieście. Często jest tak, że to co niewymyślne i zwykłe, po staropolsku jest lepsze od tych nowoczesnych

Jabłka w cieście wg olmanki

Składniki:

Jabłka w cieście wg olmanki

 

  • 4 jabłka
  • 1 jajko
  • 1szklanka zsiadłego mleka
  • mąka- tyle, aby ciasto miało konsystencję gęstej smietany
  • olej do smażenia
  • cukier puder
  • cukier wanilinowy

Sposób przygotowania:

Jabłka w cieście wg olmanki
Jabłka umyć, obrać, wypestkować i pokroić w plasterki. Przyrządzić ciasto: do mleka dodac żółtko, wsypać mąkę i wymieszać. Ubić pianę z bialka, dodać do ciasta, następnie wsypać szczyptę soli i całość wymieszać, mieszamy, mieszamy.... Maczamy w cieście jabłka obtoczone w mące i smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu. Rumiane i osączone posypujemy cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym. Miłych doznań, smakosze jabłek! ;)