BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1281]

Jabłka w cieście piwnym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dzisiaj proponuję pyszne jabłka w cieście piwnym.Smaczne ,kruche o delikatnym miękkim smaku. Jabłka szybko zniknęły z talerza.

Jabłka w cieście piwnym Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Jabłka w cieście piwnym

 

  • ciasto;
  • jajko 1 szt,
  • białka 2,
  • mąka 200 g,
  • piwo jasne 100 ml,
  • sól,

 

  • dodatkowo;
  • jabłka kilka szt,
  • olej do smażenia,
  • cukier puder do posypania,

Sposób przygotowania:

Jabłka w cieście piwnym
W misce wymieszać jajko ,mąkę oraz sól, cały czas mieszając powoli dolewać piwo.

Ciasto powinno być gęściejsze od naleśnikowego.

Ciasto odłożyć na godzinę do lodówki.

Jabłka obrać i pokroić w około 1 cm plastry usuwając gniazda nasienne.

Białka ubić na sztywną pianę.

Przed smażeniem połączyć delikatnie białka z ciastem.

Plastry jabłek zanurzać w cieście i smażyć na jasnozłoty kolor z obydwu stron, odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

Podawać posypane cukrem pudrem.
Jabłka w cieście piwnym
W misce wymieszać jajko, mąkę i sól następnie cały czas mieszając dolewać piwo
Jabłka w cieście piwnym
Ciasto powinno wyjść gęściejsze od naleśnikowego
Jabłka w cieście piwnym
Jabłka obrać a następnie pokroić w plastry grubości około 1 cm
Jabłka w cieście piwnym
Białka ubić na sztywno i połączyć z delikatnie z ciastem
Jabłka w cieście piwnym
Plastry jabłek nabijać na widelec i zanurzać w cieście
Jabłka w cieście piwnym
Smażyć na jasnozłoty kolor z obu stron,odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu
Jabłka w cieście piwnym
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem