kuchenny świat

kuchenny świat

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 350]

Smażone jabłka w cieście naleśnikowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Zapraszam na pyszne, miękkie owoce smażone w cieście naleśnikowym. Posypane cukrem z cynamonem. Polecam.

Smażone jabłka w cieście naleśnikowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Smażone jabłka w cieście naleśnikowym

Na ciasto :

  • 1 jajko
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 1 łyżka wody
  • 2 łyżki z czubkiem twarożku
  • 1 łyżka mąki z czubkiem
  • 1 płaska łyżka mielonych orzechów laskowych
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Następne składniki :

  • 3 jabłka
  • 1 łyżka z czubkiem cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Smażone jabłka w cieście naleśnikowym
Jabłka obieramy i kroimy w plastry. Ze środka wycinamy gniazda nasienne i wkładamy do miski z wodą i sokiem z cytryny. Do miski przelewamy wodę i dodajemy jajko, cukier, mąkę, proszek do pieczenia, twarożek i mielone orzechy, miksujemy.

Pokrojone jabłka przekładamy z wody na sito, odsączamy i osuszamy na papierowym ręczniku.

W garnku rozgrzewamy olej.

Jabłka maczamy w cieście i smażymy z obu stron na złoty kolor. Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

W misce łączymy cukier puder i cynamon, przed podaniem, posypujemy usmażone krążki jabłkowe.
Smażone jabłka w cieście naleśnikowym
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe, miksujemy.
Smażone jabłka w cieście naleśnikowym
Obrane i pokrojone jabłka moczymy w wodzie z sokiem cytrynowym.
Smażone jabłka w cieście naleśnikowym
Jabłkowe krążki smażymy na rozgrzanym oleju.
Smażone jabłka w cieście naleśnikowym
Cukier puder i cynamon łączymy w miseczce