Diabelska kuchnia

Diabelska kuchnia

Szef Kuchni
[Przepisów: 13]

Jabłka w cieście 11

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Klasyczne smażone jabłka w cieście. Dla wielu pewnie smak dzieciństwa.

Jabłka w cieście 11 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłka w cieście 11

 

 

Sposób przygotowania:

Jabłka w cieście 11
1. Jabłka umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki (około 1 cm). 2. W misce wymieszać jajko z mlekiem i wodą. Stopniowo dodawać mąkę, cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Do gotowej masy dodać szczyptę soli, sok z pomarańczy i cynamon. Ponownie wymieszać. 3. Krążki jabłka zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Po usmażeniu jabłka można położyć na kuchennym ręczniku, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawać posypane cukrem pudrem.
Jabłka w cieście 11
Z jabłek należy usunąć gniazda nasienne.
Jabłka w cieście 11
W misce mieszam wszystkie składniki potrzebne do przygotowania ciasta.
Jabłka w cieście 11
Pozwalam nadmiarowi ciasta spłynąć z powrotem do miseczki.
Jabłka w cieście 11
Smażę na złoty kolor - na średnim ogniu.