marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Jabłka w galarecie.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Jabłka obrać,podzielić na połówki,oczyścić z gniazd nasiennych,wrzucić na wrzący syrop i ugotować.Napełnić konfiturą,zrobić galaretę,zalać.

Jabłka w galarecie.

Składniki:

Jabłka w galarecie.

 

  • 4 kwaskowe jabłka,
  • 8-10 dkg.cukru,
  • 1/2 l.wody,
  • 1 łyżka rumu,
  • sok z cytryny lub kwasek cytrynowy,
  • 2 dkg.żelatyny,
  • 2 łyżki konfitury lub marmolady.

Sposób przygotowania:

Jabłka w galarecie.
Obrane jabłka podzielić na połówki,oczyścić,wrzucić na wrzący syrop i ugotować.Wyjąć ,ostudzić i napełniać połówki owoców kon-
-fiturą lub marmoladą..Sporządzić galaretę:namoczyć żelatynę w zimnej wodzie i dać do pozostałego z gotowania jabłek syropu.Przyprawić kwaskiem i rumem.Zastudzić,ułożyć w salaterce
nadziane konfiturą jabłka i zalać krzepnącą galaretą.