Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Jabłka w kakaowym cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Jabłka w kakaowym cieście to super pomysł na smaczną przekąskę lub kolację. Placuszki można podawać z sosem owocowym.

Jabłka w kakaowym cieście Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłka w kakaowym cieście

 

Sposób przygotowania:

Jabłka w kakaowym cieście
Jabłka obrać, pokroić na 1 cm plasterki, usunąć gniazda nasienne. Mąkę wymieszać z kakao. Białka ze szczyptą soli i cukrem ubić na sztywną pianę. Następnie ciągle ubijając dodawać po 1 żółtku. Wsypać przesianą mąkę, dodać mleko, jogurt i sok z cytryny. Wymieszać na najmniejszych obrotach. Plasterki jabłek zanurzać w przygotowanym cieście i smażyć na patelni z rozgrzanym olejem. Usmażone osączyć na papierowym ręczniku i oprószyć cukrem pudrem.
Jabłka w kakaowym cieście
Białka ze szczyptą soli i cukrem ubić na pianę
Jabłka w kakaowym cieście
Wsypać przesianą mąkę z kakao i pozostałe składniki
Jabłka w kakaowym cieście
Plasterki jabłek zanurzać w przygotowanym cieście
Jabłka w kakaowym cieście
Usmażyć na oleju i osączyć na papierowym ręczniku