sjoanna25

sjoanna25

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 104]

Jabłka w szlafroczkach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jabłka w szlafroczkach smakują równie dobrze na ciepło jak i na zimno

Jabłka w szlafroczkach

Składniki:

Jabłka w szlafroczkach

 

Sposób przygotowania:

Jabłka w szlafroczkach
Umyj i obierz jablka, usuwając z nich gniazda nasienne. Włóż je do miski z sokiem cytrynowym, cukrem i cynamonem i wymieszaj, przykryj i odstaw. Piekarnik nagrzej do 200 Stopni. natłuść blaszkę do pieczenia. Rozmrożone ciasto francuskie podziel na 8 kwadratów równej wielkości i wszystkie rozwałkuj do wymiarów 15x15cm.
Jabłka osusz papierem i umieść na środku każdego kwadratu. Otwory po gniazdach nasiennych napełnij mielonymi orzechami i konfiturą porzeczkową. Żółtka roztrzep z łyżką zimnej wody i pędzelkiem posmaruj nimi brzegi ciasta. Rogi podnieś do góry, sklej i dobrze dosiśnij. Szczyt każdego ciasteczka zepnij dodatkowo 2 goździkami. Jabłka w cieście posmaruj resztą mieszanki żółtek z wodą, ułóż na blaszce, wstaw do piekarnika i piecz do uzyskania złotawego koloru, czyli przez około 20 minut. Smacznego