dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Jabłka z aronią w szlafrokach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Ulubione jabłuszka mojego taty.

Jabłka z aronią w szlafrokach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłka z aronią w szlafrokach

 

 

Sposób przygotowania:

Jabłka z aronią w szlafrokach
Aronie myjemy i osuszamy. Miksujemy z dodatkiem cukru (do smaku) na gładki mus. Do mąki dodajemy cukier puder, masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtko i wodę. Zagniatamy ciasto, owijamy w folie i wstawiamy do lodówki na 30 min. Następnie ciasto cienką rozwałkowujemy. Na cieście układamy obrane i wydrążone połówki jabłek. Nadziewamy je musem aroniowym i posypujemy orzechami. Z ciasta wycinamy kwadraty. Rogi ciasta zwilżamy wodą i zlepiamy nad jabłkiem. Jabłka pieczemy w 190 stopniach na złoty kolor. Smacznego.
Jabłka z aronią w szlafrokach
Umytą i wysuszoną aronię miksujemy z cukrem na gładki mus.
Jabłka z aronią w szlafrokach
Obranę i wydrążone połówki jabłka układamy na cieście.
Jabłka z aronią w szlafrokach
Jablka nadziewamy aronią i orzechami i zlepiamy ciasto.
Jabłka z aronią w szlafrokach
Pieczemy w gorącym piekarniku na złoty kolor.

Tagi:

jabłka owoce