alaaa

alaaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Jabłka zapiekane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 8

W dzieciństwie moja mama często robiła nam zapiekane jabłka. Ja też od czasu do czasu je robię i staram się urozmaicać nadzienie.

Jabłka zapiekane Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jabłka zapiekane

 

Sposób przygotowania:

Jabłka zapiekane
Wszystkie orzechy drobno pokroić, wymieszać z płatkami migdałów, rodzynkami i żurawiną. Jabłka umyć, ściąć na grubość około 1 cm od strony ogonka. W każdym jabłku wydrążyć gniazda nasienne i część miąższu robiąc miejsce na bakalie. Do środka wlać pół łyżeczki miodu, wsypać mieszankę bakali, polać łyżeczką miodu i przykryć ściętą górą z jabłka. Ułożyć w naczyniu do zapiekania, wlać wody na wysokość 1 cm. Zapiekać w 200 stopniach około 30 minut. 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć z jabłek ściętą część. Przed podaniem oprószyć przyprawą i podać na ciepło. 
Jabłka zapiekane
Orzechy pokroić i wymieszać z pozostałymi bakaliami.
Jabłka zapiekane
W jabłkach wydrążyć gniazda nasienne i zrobić miejsce na bakalie.
Jabłka zapiekane
Środek jabłka napełnić mieszanką bakali, nalać miód i zapiec.