Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Jabłka zapiekane z serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Jabłka zapiekane z białym serem to świetny pomysł na deser. Jabłka w takiej wersji są bardzo smaczne.

Jabłka zapiekane z serem

Składniki:

Jabłka zapiekane z serem

 

  • 6 jabłek
  • 30 dag sera twarogowego
  • 10 dag rodzynek
  • 1 łyżka masła
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego

 

Sposób przygotowania:

Jabłka zapiekane z serem
Ser twarogowy przemielić w maszynce. Masło z łyżką cukru, cukrem waniliowym i żółtkami utrzeć. Połączyć z serem, dodać cynamon i rodzynki, dokładnie wymieszać. Jabłka umyć, odciąć wierzchołki, wydrążyć gniazda nasienne i napełnić masą serową. Ułożyć na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym i wstawić nagrzanego piekarnika. Zapiekać w temp 160-170 stopni około 35-40 minut. Śmietanę ubić z pozostałym cukrem, polać lekko przestudzone jabłka, ostudzić.