Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Jabłka zapiekane pod kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Soczyste jabłka skryte pod chrupiącą kruszonką czyli smaczny i pachnący deser dla dzieci i dorosłych.

Jabłka zapiekane pod kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłka zapiekane pod kruszonką

 

Sposób przygotowania:

Jabłka zapiekane pod kruszonką
Najpierw przygotowujemy rodzynki. Wkładamy je do miseczki i zalewamy rumem - odstawiamy do momentu pokrojenia jabłek. Z podanych składników zagniatamy kruszonkę - mąkę łączymy z brązowym cukrem i szczyptą soli, dodajemy pokrojone w kostkę masło i zagniatamy. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy je na ćwiartki. Z każdej ćwiartki usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją na cztery mniejsze cząstki. Naczynie żaroodporne smarujemy grubo masłem. Układamy w nim pokrojone jabłka. Po ułożeniu wszystkich jabłek posypujemy je rodzynkami odsączonymi z alkoholu i cynamonem. Całość posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonką. Naczynie wstawiamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika na około 45 minut tzn. do momentu aż kruszonka się zapiecze na złoty kolor.
Jabłka zapiekane pod kruszonką
Najpierw przygotowujemy rodzynki. Wkładamy je do miseczki i zalewamy rumem.
Jabłka zapiekane pod kruszonką
Z podanych składników przygotowujemy kruszonkę.
Jabłka zapiekane pod kruszonką
Po ułożeniu wszystkich jabłek posypujemy je rodzynkami odsączonymi z alkoholu i cynamonem.
Jabłka zapiekane pod kruszonką
Całość posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonką.