dominika1987

dominika1987

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Jabłka zapiekane w sosie waniliowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Gdy się nie wie co zrobić z jabłek polecam deser.

Jabłka zapiekane w sosie waniliowym

Składniki:

Jabłka zapiekane w sosie waniliowym

 

Sposób przygotowania:

Jabłka zapiekane w sosie waniliowym
Jabłka umyć, obrać, pokroić w ćwiartki, usunąć pestki. Ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Płynny miód wymieszać z cynamonem i sokiem z cytryny, jabłka polać syropem. Zapiekać w zależności od gatunku jabłek około 20-35 minut w temperaturze 180 stopni. Przygotować sos. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 1/4 szklanki mleka, resztę zagotować i dodać ziarenka wanilii. Do wrzącego mleka wlać mleko z mąką, doprowadzić do wrzenia, stale mieszając. Żółtka utrzeć z cukrem, aż powstanie jasna, gęsta masa. Powoli wlewać sos waniliowy, intensywnie mieszając. Aby nie był za gęsty, dodać niewielką ilość wody. Upieczone jabłka polać gorącym sosem i od razu podawać.