Sposób przygotowania:
Jabłka zapiekane w sosie waniliowym
Jabłka umyć, obrać, pokroić w ćwiartki, usunąć pestki. Ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Płynny miód wymieszać z cynamonem i sokiem z cytryny, jabłka polać syropem. Zapiekać w zależności od gatunku jabłek około 20-35 minut w temperaturze 180 stopni. Przygotować sos. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 1/4 szklanki mleka, resztę zagotować i dodać ziarenka wanilii. Do wrzącego mleka wlać mleko z mąką, doprowadzić do wrzenia, stale mieszając. Żółtka utrzeć z cukrem, aż powstanie jasna, gęsta masa. Powoli wlewać sos waniliowy, intensywnie mieszając. Aby nie był za gęsty, dodać niewielką ilość wody. Upieczone jabłka polać gorącym sosem i od razu podawać.