aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Jabłkowa rolada

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Prosta rolada z jabłkami, ale bardzo smaczna i słodka. Ten deser można przygotować w chwilkę i od razu zjeść!

Jabłkowa rolada

Składniki:

Jabłkowa rolada

 

  • 4 jaja
  • 0,5 szkl cukru
  • 5 jabłek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¾ szkl mąki

 

 

Sposób przygotowania:

Jabłkowa rolada
Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Dodajemy żółtka. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, układamy je na blaszce o wymiarach 25/36 wyłożonej pergaminem, na nie wylewamy ciasto. Pieczemy do 20 minut w 180 stopniach. Wyciągamy, ściągamy pergamin i zwijamy w ścierkę. Wierzch dekorujemy cukrem pudrem.