BSz

BSz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 224]

Jabłkowe placuszki na kefirze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pulchne, smaczne, z polskich jabłek. Doskonałe dla każdego. Propozycja smacznego deseru, która podbije podniebienia małych i dużych.

Jabłkowe placuszki na kefirze

Składniki:

Jabłkowe placuszki na kefirze

 

  • Jabłka Szara reneta 4 sztuki
  • Kefir 1 szklanka
  • Mąka pszenna ok.1 i 1/2 szklanki
  • Cukier waniliowy
  • Cukier 2-3 łyżki
  • Soda 1 łyżeczka
  • Jaja 2 całe

Sposób przygotowania:

Jabłkowe placuszki na kefirze

ETAP 1:

Jabłka obrać , pokroić na małe kawałki.

Do miski wsypać mąkę, cukry, sodę i dodać całe jaja , wlać kefir oraz wrzucić jabłka.

Wymieszać ciasto, które musi mieć konsystencję gęstej śmietany.

Jeśli jest za rzadkie, dodać jeszcze trochę mąki.

Odstawić ciasto na pół godziny.

Smażyć na patelni z obu stron, nakładając łyżką.

Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.