SUPERPRZEPIS

Śliwkowo – szpinakowe knedle

  • 2
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Śliwkowo – szpinakowe knedle Więcej zdjęć (5)

Knedle ze śliwkami to zazwyczaj danie kończące lato, a zaczynające jesień. Wtedy to sezon śliwkowy trwa w pełni. Dla pomieszania pór roku moim ostatnim nadałam nieco wiosennego akcentu, a to wszystko przez dodanie szpinaku do ciasta.

Składniki:

Śliwkowo – szpinakowe knedle

CIASTO:

  • 350 gram ugotowanym, przeciśniętych przez praskę i przestudzonych ziemniaków,
  • Około 400 gram mąki,
  • Litrowa miseczka świeżych liści szpinaku,
  • Szczypta soli,
  • 1 jajko

DODATKOWO:

  • Śmietana do podania,
  • Cukier do posypania,
  • Śliwki do nadzienia (ilość zależy od ich wielkości)

Sposób przygotowania:

Śliwkowo – szpinakowe knedle

ETAP 1

Śliwkowo – szpinakowe knedle
z umytych śliw usuwamy pestki

NADZIENIE: Śliwy myjemy i osuszamy. Osuszone nacinamy w połowie i usuwamy z nich pestki.

ETAP 2

Śliwkowo – szpinakowe knedle
szpinak miksujemy z jajkiem

CIASTO: Umyty szpinak osuszamy. Osuszony umieszczamy w misce wraz z jajkiem. Całość dokładnie miksujemy.

ETAP 3

Śliwkowo – szpinakowe knedle
zagniatamy szpinakowe ciasto

Na stolnicę przesiewamy mąkę. Następnie dodajemy do niej sól, ziemniaki oraz zmiksowany szpinak. Energicznie zagniatamy ciasto.

ETAP 4

Śliwkowo – szpinakowe knedle
przygotowujemy porcje ciasta

Z powstałego zielonego ciasta toczymy wałek o średnicy około 5 cm. Powstały kroimy na ok 1 cm plastry.
Każdy plaster delikatnie rozgniatamy.

ETAP 5

Śliwkowo – szpinakowe knedle
formujemy szpinakowo- śliwkowe knedle

Na każdą porcje ciasta kolejno wykładamy śliwkę. Śliwy owijamy ciastem i dokładnie zlepiamy je, formując tym samym knedle.
Między czasie zagotowujemy w garnku wodę. Gotową solimy oraz dodajemy do niej 2-3 łyżki oleju. Na gotującą wodę wrzucamy knedle. Gotujemy je około 5 minut do miękkości. Ugotowane odcedzamy i porcjujemy na talerze.
Ciepłe knedle polewamy śmietaną, posypujemy cukrem i podajemy.