Sposób przygotowania:
Śliwkowo – szpinakowe knedleETAP 1
NADZIENIE: Śliwy myjemy i osuszamy. Osuszone nacinamy w połowie i usuwamy z nich pestki.
ETAP 2
CIASTO: Umyty szpinak osuszamy. Osuszony umieszczamy w misce wraz z jajkiem. Całość dokładnie miksujemy.
ETAP 3
Na stolnicę przesiewamy mąkę. Następnie dodajemy do niej sól, ziemniaki oraz zmiksowany szpinak. Energicznie zagniatamy ciasto.
ETAP 4
Z powstałego zielonego ciasta toczymy wałek o średnicy około 5 cm. Powstały kroimy na ok 1 cm plastry.
Każdy plaster delikatnie rozgniatamy.
ETAP 5
Na każdą porcje ciasta kolejno wykładamy śliwkę. Śliwy owijamy ciastem i dokładnie zlepiamy je, formując tym samym knedle.
Między czasie zagotowujemy w garnku wodę. Gotową solimy oraz dodajemy do niej 2-3 łyżki oleju. Na gotującą wodę wrzucamy knedle. Gotujemy je około 5 minut do miękkości. Ugotowane odcedzamy i porcjujemy na talerze.
Ciepłe knedle polewamy śmietaną, posypujemy cukrem i podajemy.
SylaUla
lukrowanepierniczki