Sposób przygotowania:
Kwiaty z ciasta
Jaja kurze sparzyć wrząca wodą. Mąkę przesiać na sicie o małych otworkach. Schłodzić jajka a następnie białka oddzielić od żółtek, następnie do mąki dodać żółtka, szczyptę soli oraz śmietanę, dodać proszek do pieczenia, spirytus i wymieszać wszystkie składniki, zagniatając ciasto do momentu uzyskania jednolitej, gładkiej i miękkiej konsystencji. Następnie ciasto zawinąć w folię spożywczą i w celu schłodzenia włożyć do lodówki . Wyjąć schłodzone ciasto, przełożyć je na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkować na grubość około 5 mm. Wykrawać kółka o trzech różnych wielkościach, kółek musi być taka sama liczba. Końce w kółkach ponacinać na brzegach w kilku miejscach. Posmarować rozmąconym białkiem środek największego kółka, nałożyć średnie kółko, posmarować środek średniego koła i nałożyć na wierzch najmniejsze kółko i zlepić całość. Mocna docisnąć delikatnie aby róża się nie rozkleiła, smażyć róże na mocno rozgrzanym tłuszczu w szerokim garnku lub rondlu, dodać do tłuszczu łyżkę spirytusu, dzięki któremu róże nie będą wchłaniały tyle tłuszczu i na gorący tłuszcz kłaść róże, smażyć je z obu stron do uzyskania złotego koloru. Po usmażeniu nadmiar tłuszczu odsączyć, układając upieczone róże na papierowych ręcznikach. W środek nałożyć marmoladę lub dżem z ulubionych owoców. Na koniec oprószyć cukrem pudrem.