Sposób przygotowania:
Róże francuskie z mięsem
Paprykę opłukałam, osuszyłam i pokroiłam w bardzo drobną kosteczkę. Cebulę obrałam, posiekałam i zeszkliłam na łyżce oleju. Jajko wybiłam do miseczki i roztrzepałam. Do mięsa dodałam zeszkloną cebulkę, bułkę tartą, połowę jajka, sól, pieprz, suszoną paprykę i przyprawę. Masę bardzo dokładnie wyrobiłam. Dodałam pokrojoną świeżą paprykę i wymieszałam. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 180 stopni z termo obiegiem. Ciasto rozwinęłam na blacie i radełkiem pokroiłam na sześć kwadratów. Każdy kwadrat nacięłam od rogów do środka, ale nie całkowicie. Z masy mięsnej uformowałam wilgotnymi rękami 6 jednakowych kulek. Położyłam po jednej kulce na środku każdego kwadratu. Nadciętymi „płatkami” ciasta (zwilżonymi odrobinką wody) okleiłam kulki mięsa i umieściłam je na blaszce . W tym momencie powinnam posmarować ciasto resztą jajka, ale przypomniałam sobie o tym kiedy ciasto było już kilka minut w piekarniku. Piekłam 30 minut. Podałam na gorąco.
gosia56
zbysiowa
edytaha
elzbieta8960