Sposób przygotowania:
Jabłkowe różyczkiPrzygotowanie jabłek
Jabłka dokładnie umyć, nie obierać ze skórki. Przekroić na połowę, wydrążyć nasionka i pokroić cienkie plasterki. Wyciśnięty sok z cytryny dodać do wody i zalać nią jabłka, aby nie ściemniały.
Wymieszać.
Wstawić na 2 minuty do mikrofalówki. Zamiast używać mikrofalówki można też chwilę podgotować, aby trochę zmiękły. Wyjąć, wystudzić.
Przygotowanie ciasta francuskiego
Ciasto francuskie podzielić na 6 równych prostokątów. Każdy z nich posmarować naturalnym serkiem i posypać obficie cukrem.
Ułożenie jabłek
W górnej części każdego paska z ciasta francuskiego ułożyć plasterki jabłek. Każdy posypać cynamonem.
Zwijanie pasków
Każdy z plastrów z nałożonymi już jabłkami składamy wzdłuż do 2/3 wysokości. Tak aby jabłka były widoczne.
Zwijanie różyczek
Każdy z prostokątów zwinąć ciasno w rulonik. Zwinięte przełożyć do foremek do babeczek.
Pieczenie
Piec w nagrzanym do 170-180 stopni piekarniku ok. 20 minut. Można przed podaniem posypać cukrem pudrem.