szynszyla

szynszyla

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 221]

Jabłkowe różyczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne i śliczne różyczki z ciasta francuskiego, z jabłkami, serkiem almette o delikatnym cynamonowym aromacie.

Jabłkowe różyczki Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Jabłkowe różyczki

 

  • 2 jabłka
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 serek naturalny typu almette
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sok z jednej cytryny
  • 1/3 szkl. wody

Sposób przygotowania:

Jabłkowe różyczki

Przygotowanie jabłek

Jabłka dokładnie umyć, nie obierać ze skórki. Przekroić na połowę, wydrążyć nasionka i pokroić cienkie plasterki. Wyciśnięty sok z cytryny dodać do wody i zalać nią jabłka, aby nie ściemniały.

Wymieszać.

Wstawić na 2 minuty do mikrofalówki. Zamiast używać mikrofalówki można też chwilę podgotować, aby trochę zmiękły. Wyjąć, wystudzić.

Przygotowanie ciasta francuskiego

Jabłkowe różyczki
Paski z ciasta francuskiego posmarować serkiem.

Ciasto francuskie podzielić na 6 równych prostokątów. Każdy z nich posmarować naturalnym serkiem i posypać obficie cukrem.

Ułożenie jabłek

Jabłkowe różyczki
Jabłka ułożyć na serku i posypać cynamonem.

W górnej części każdego paska z ciasta francuskiego ułożyć plasterki jabłek. Każdy posypać cynamonem.

Zwijanie pasków

Jabłkowe różyczki
Ciasto francuskie składamy do 2/3 wysokości.

Każdy z plastrów z nałożonymi już jabłkami składamy wzdłuż do 2/3 wysokości. Tak aby jabłka były widoczne.

Zwijanie różyczek

Jabłkowe różyczki
Różyczki z jabłek przed wstawieniem do piekarnika.

Każdy z prostokątów zwinąć ciasno w rulonik. Zwinięte przełożyć do foremek do babeczek.

Pieczenie

Jabłkowe różyczki
Różyczki z jabłek po wyjęciu z piekarnika.

Piec w nagrzanym do 170-180 stopni piekarniku ok. 20 minut. Można przed podaniem posypać cukrem pudrem.


Tagi:

ciastka owoce