Sposób przygotowania:
Francuskie mini serniczki z jabłkowymi różyczkamiETAP 1:
Jabłka kroimy na ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne a następnie kroimy na cieniutkie plasterki o grubości 2-3 mm. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem i delikatnie wrzucamy do niego plasterki jabłek. Gotujemy ok.3-5 min aż zmiękną, ale się nie rozpadną. Wyciągamy i suszymy na ręczniku papierowym
ETAP 2:
Ciasto francuskie kroimy na 12 kwadratów i wykładamy nimi natłuszczoną formę do muffinek.
ETAP 3:
Składniki na masę serową dokładnie ze sobą mieszamy.
ETAP 4:
Do przygotowanych koszyczków z ciasta francuskiego nakładamy po 1 łyżce masy serowej.
ETAP 5:
Plasterki jabłek układamy w rzędzie po 6 sztuk tak, aby zachodziły na siebie w połowie i delikatnie zwijamy w różyczkę zaczynając od plasterka, którego widać połowę
ETAP 6:
Gotowe różyczki wkładamy do masy serowej lekko wciskając. Płatki różyczek delikatnie rozchylamy. Tak przygotowane serniczki pieczemy ok. 20 minut w 220 stopniach. Jak lekko przestygną wyciągamy z formy, aby się nie przykleiły, ponieważ wtedy przy wyjmowaniu ciasto francuskie może się pokruszyć. Smacznego :)
Jagoda.L
dagita
Dziękuję bardzo :) Nie będę zaprzeczała :)
edytaha
zbysiowa
Magdalena88
Marika-
dagita