Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

jabłkowiec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

sposób na jabłkowiec inaczej :)

jabłkowiec

Składniki:

jabłkowiec

 

 

  • 1 kg jabłek
  • 3 szkl wody
  • 1 szkl cukru
  • 1 łyzeczka kwasku cytrynowego
  • 2 budynie śmietankowe

 

  • POSYPKA:
  • 15 dag kokosu
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 kostki margaryny
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

jabłkowiec
Zagotowac wode z cukrem i kwaskiem, na gotująca sie wodę wrzucic jabłka, obrane ze skórki i pokrojone w pół ćwiartki. Należy je parzyć ok 3 minut, ale nie gotowac!
odcedzic jabłka i poukładac na ciescie. Z wody odlac jedną szklanke, w której rozmieszamy 2 budynie, na reszcie wody zagatowac budyn. gorący budyn należy wylac na jabłka.

kokos zrumienic na patelni, gdy jest juz brązowy rozpuscic margaryne, dodac cukier i wymieszac. gdy lekko ostygnie wbic jedno jajko i szybko mieszac aby sie nie scieło. rozkladamy kokos na budyniu. Ciasto wstawiamy na 20 minut doi piekarnika