zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Jabłkowo-śliwkowo-brzoskwiniowa rozkosz

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

smaczny deser bez pieczenia

Jabłkowo-śliwkowo-brzoskwiniowa rozkosz Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jabłkowo-śliwkowo-brzoskwiniowa rozkosz

 

  • 200 g herbatników Petiitki
  • 70 g margaryny Kasia
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 5 średnich jabłek
  • 2 brzoskwinie
  • 2 śliwki okrągłe
  • 100 ml wody
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 łyżka cukru ( jeśli jabłka są kwaśne )
  • 200 ml śmietany 30 %
  • 1 śmietan fix
  • 1 cukier waniliowy
  • złote i srebrne perełki cukrowe

 

Sposób przygotowania:

Jabłkowo-śliwkowo-brzoskwiniowa rozkosz
Herbatniki wrzucić do rondelka i tłuczkiem je rozdrobnić.
Kasię roztopić a czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
Do herbatników wlać margarynę i czekoladę.
Wszystko wymieszać, tak przygotowaną kruszonkę wyłożyć do tortownicy, wyrównać powierzchnie i wstawić do lodówki aby masa zastygła.

Jabłka i dwie brzoskwinie obrać ze skórki.
Z jabłek sunąć gniazda nasienne a z brzoskwiń pestki, pokroić w kostkę.
Wrzucić owoce na patelnię, wlać wodę i dusić około 5-7 minut.
Następnie wsypać galaretkę i dokładnie wymieszać ją z owocami.
Schłodzoną i tężejącą masę owocową wyłożyć na ciasto i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Gdy galaretka będzie już ścięta ubić śmietanę z cukrem waniliowym wymieszanym ze śmietan fixem.
Śmietankę wyłożyć na galaretkę lub wycisnąć szprycą, zrobić widelcem wzorki.
Brzegi ciasta udekorować plasterkami śliwek i na środku posypać perełkami.
Jabłkowo-śliwkowo-brzoskwiniowa rozkosz
pokruszone biszkopty zmieszać z margaryną,czekoladą. Wyłożyć do tortownicy i wyrównać powierzchnię
Jabłkowo-śliwkowo-brzoskwiniowa rozkosz
podduszone jabłka i brzoskwinie wymieszać z galaretką cytrynową
Jabłkowo-śliwkowo-brzoskwiniowa rozkosz
dobrze schłodzony deser kroić, nakladac na talerzyki i smacznego