suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Jabłuszka rajskie marynowane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju mięs i pieczeni

Jabłuszka rajskie marynowane

Składniki:

Jabłuszka rajskie marynowane

 

  • 1 kg jabłuszek rajskich;
  • przyprawy: goździki, cynamon, kwasek cytrynowy
  • zalewa:
  • 0,4 litra wody;
  • 50 dag cukru;
  • 0,1 litra octu 10%

Sposób przygotowania:

Jabłuszka rajskie marynowane
Jabłuszka przebieramy, odrzucamy sztuki zgniłe i robaczywe. Dokładnie myjemy w ciepłej wodzie i pozostawiamy w całości razem z ogonkami. Następnie obgotowujemy je lekko (przez ok 2 minuty) w wodzie lekko zakwaszonej kwaskiem cytrynowym. Następnie przelewamy jabłuszka zimną wodą, układamy w słoikach, dodajemy przyprawy. Przygotowujemy zalewę i gorącą napełniamy słoje i pasteryzujemy je przez ok 25-30 min.

Tagi:

przyprawy