Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Jaglane clafoutis z czarną porzeczką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Zdrowsza i puszysta wersja pysznego deseru, z kaszą jaglaną i mlekiem kokosowym. Najlepiej smakuje jeszcze na ciepło

Jaglane clafoutis z czarną porzeczką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jaglane clafoutis z czarną porzeczką

 

  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 50 ml likieru kokosowego
  • 200 g czarnej porzeczki
  • Garść wiórków kokosowych
  • Cukier puder do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Jaglane clafoutis z czarną porzeczką
Jajka wbić do miski, dodać cukier waniliowy (użyłam domowego) i ubić na puszystą masę. Dodać mąkę i zmiksować. Mleko kokosowe i ugotowaną kasze jaglaną wrzucić do wysokiego pojemnika, dolać likier, całość zmiksować blenderem na gładką masę. Wlać do miski i zmiksować razem. Przelać całość do naczynia żaroodpornego (wymiary ok. 18x18). Posypać czarną porzeczką (użyłam mrożonej – nie rozmrażałam wcześniej) i wiórkami kokosowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 40 minut. Wyjąć lekko przestudzić, posypać cukrem pudrem i podawać
Jaglane clafoutis z czarną porzeczką
Jajka wbić do miski, dodać cukier waniliowy (użyłam domowego) i ubić na puszystą masę. Dodać mąkę i zmiksować.
Jaglane clafoutis z czarną porzeczką
Mleko kokosowe i ugotowaną kasze jaglaną wrzucić do wysokiego pojemnika, dolać likier, całość zmiksować blenderem na gładką masę.
Jaglane clafoutis z czarną porzeczką
Wlać do miski i zmiksować razem. Przelać całość do naczynia żaroodpornego (wymiary ok. 18x18).
Jaglane clafoutis z czarną porzeczką
Posypać czarną porzeczką (użyłam mrożonej – nie rozmrażałam wcześniej) i wiórkami kokosowymi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 40 minut.