Sposób przygotowania:
Jaglana zapiekanka z jabłkiem
Gotujemy niecałą filiżankę kaszy jaglanej w dwóch filiżankach wrzącej wody. Gotujemy ją pod przykryciem niemieszając przez około 20 minut, aż całkowicie wchłonie wodę. Zostawiamy do lekkiego ostudzenia. W garnuszku zagotowujemy pół filiżanki mleka owsianego lub innego mleka roślinnego, na które nie ma alergii nasze dziecko. Do mleka wrzucamy trzy pokrojone na plasterki suszone daktyle i gotujemy razem na wolnym ogniu przez kilka minut. Zestawiamy z ognia i moczymy dalej. Niewielkie słodkie jabłuszko myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki. Daktyle z mlekiem blendujemy na w miarę gładką masę. Do ceramicznych naczynek wsypujemy kaszę jaglaną. Wlewamy dwie łyżki masy daktylowej. Wsypujemy jabłuszka. Zalewamy pozostałą masą daktylową i zapiekamy w nagrzanym piekarniku przez 15 minut. Podajemy ciepłe, ale nie gorące.