Sposób przygotowania:
Pizza carbonara
Przygotować rozczyn - świeże drożdże rozkruszyć, wymieszać z cukrem, wlać wodę i ostawić w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły pracować.
Do mąki wsypać przyprawy, wlać wyrośnięty rozczyn i oliwę. Wyrobić gładkie ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
Pokrojone w plasterki pieczarki podsmażyć na rozgrzanym oleju. Osączyć na ręczniku papierowym.
Ser zetrzeć na grubym oczku. Jajka i śmietanę roztrzepać i wymieszać z przyprawą do pizzy.
Ciasto podzielić na pół.
2 natłuszczone blaszki posmarować olejem (średnica 30 cm) wyłożyć ciastem i uformować wysoki brzeg.
Na cieście rozłożyć plasterki cebuli, pieczarki, oliwki i salami. Dodać posiekany czosnek. Zalać połowa masy jajecznej, posypać serem i słodką papryką.
Podobnie postąpić z drugą częścią ciasta. Zapiekać pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
Do mąki wsypać przyprawy, wlać wyrośnięty rozczyn i oliwę. Wyrobić gładkie ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
Pokrojone w plasterki pieczarki podsmażyć na rozgrzanym oleju. Osączyć na ręczniku papierowym.
Ser zetrzeć na grubym oczku. Jajka i śmietanę roztrzepać i wymieszać z przyprawą do pizzy.
Ciasto podzielić na pół.
2 natłuszczone blaszki posmarować olejem (średnica 30 cm) wyłożyć ciastem i uformować wysoki brzeg.
Na cieście rozłożyć plasterki cebuli, pieczarki, oliwki i salami. Dodać posiekany czosnek. Zalać połowa masy jajecznej, posypać serem i słodką papryką.
Podobnie postąpić z drugą częścią ciasta. Zapiekać pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.