czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 300]

Pizza carbonara

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Niecodzienna wersja pizzy na cienkim cieście z masą jajeczną. Zadowoli najbardziej wybredne podniebienie :)

Pizza carbonara

Składniki:

Pizza carbonara

ciasto:

dodatki:

Sposób przygotowania:

Pizza carbonara
Przygotować rozczyn - świeże drożdże rozkruszyć, wymieszać z cukrem, wlać wodę i ostawić w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły pracować.

Do mąki wsypać przyprawy, wlać wyrośnięty rozczyn i oliwę. Wyrobić gładkie ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.

Pokrojone w plasterki pieczarki podsmażyć na rozgrzanym oleju. Osączyć na ręczniku papierowym.

Ser zetrzeć na grubym oczku. Jajka i śmietanę roztrzepać i wymieszać z przyprawą do pizzy.

Ciasto podzielić na pół.

2 natłuszczone blaszki posmarować olejem (średnica 30 cm) wyłożyć ciastem i uformować wysoki brzeg.

Na cieście rozłożyć plasterki cebuli, pieczarki, oliwki i salami. Dodać posiekany czosnek. Zalać połowa masy jajecznej, posypać serem i słodką papryką.

Podobnie postąpić z drugą częścią ciasta. Zapiekać pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

Tagi:

pizza