Aleksandra Niparko

Aleksandra Niparko

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 20]

Profiterolki z kozim serkiem i nutką tymianku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ptysie to francuska tradycja sięgająca wczesnych czasów. Ciasto parzone kojarzy nam się jedynie z eklerami i ptysiami nabitymi ciężkimi słodkimi kremami. Dziś przewróciłam i powstały ptysie z kozim serkiem.

Profiterolki z kozim serkiem i nutką tymianku

Składniki:

Profiterolki z kozim serkiem i nutką tymianku

Na ciastko

Na masę

  • 100 g sera owczego(ja użyłam bundzu),
  • 20 g sera dojrzewającego koziego,
  • sporo tymianku świeżego,
  • sól,pieprz,
  • ok 1/3 szklanki śmietanki

Sposób przygotowania:

Profiterolki z kozim serkiem i nutką tymianku

Ciasto

Masło z wodą ugotować , (gdy zacznie się pienić zmniejszyć ogień) dodać przesiane mąki z solą i mieszając zaparzyć całą masę. Pozostawić do wystygnięcia, kolejno wbijać jajka i za pomocą miksera ładnie połączyć składniki.

Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać małe kulki na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Warto robić duże przerwy, gdyż ciasto podwoi swoją objętość. Wstawić do nagrzanego piekarnika ( 200 st C) i piec przez 12 minut po czym obniżyć temperaturą do 180 st C. Piec kolejne 10 minut.

Po wyjęciu ptysie natychmiast przeciąć albo robić od spodu małą dziurkę przez którą wycięcie powietrze i ciasteczka będą suche.

Krem

Sery przy pomocy ręcznego blendera łączymy ze sobą na gładką masę od czasu do czasu wlewając cienką strużką śmietankę.

Na końcu dodajemy zioła i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pozostawiamy do schłodzenia około 30 minut w lodówce.

Gotowe ptysie

Gotowe ptysie nabijamy kremem i podajemy na stół.