Sposób przygotowania:
Profiterolki z kozim serkiem i nutką tymiankuCiasto
Masło z wodą ugotować , (gdy zacznie się pienić zmniejszyć ogień) dodać przesiane mąki z solą i mieszając zaparzyć całą masę. Pozostawić do wystygnięcia, kolejno wbijać jajka i za pomocą miksera ładnie połączyć składniki.
Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać małe kulki na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Warto robić duże przerwy, gdyż ciasto podwoi swoją objętość. Wstawić do nagrzanego piekarnika ( 200 st C) i piec przez 12 minut po czym obniżyć temperaturą do 180 st C. Piec kolejne 10 minut.
Po wyjęciu ptysie natychmiast przeciąć albo robić od spodu małą dziurkę przez którą wycięcie powietrze i ciasteczka będą suche.
Krem
Sery przy pomocy ręcznego blendera łączymy ze sobą na gładką masę od czasu do czasu wlewając cienką strużką śmietankę.
Na końcu dodajemy zioła i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pozostawiamy do schłodzenia około 30 minut w lodówce.
Gotowe ptysie
Gotowe ptysie nabijamy kremem i podajemy na stół.