Sposób przygotowania:
Jagodowe pierożki z piekarnika
Drożdże rozpuszczamy z wodą i cukrem, dodajemy do mąki posiekanej z margaryna i zagniatamy ciasto, które następnie przekładamy do garnka, zalewamy wodą i pozostawiamy tak na godzine. Po wyjęciu z wody, obsypujemy kule mąką i zagniatamy ponownie. Ciasto dzielimy na 3 mniejsze częsci i każdą z nich dość cienko wałkujemy i wycinamy duże krążki za pomocą miseczki. Na środku każdego krążka układamy 1-1,5 łyżeczki gęstego dżemu jagodowego (lub innego ). Krawędzie ciasta delikatnie moczymy wodą i zlepiamy ciasto jak na pierogi. Widelec moczymy w mące i wykonujemy nim zdobienia, dociskając zlepione ciasto (jak na zdjęciu). Pierogi pieczemy przez 13 minut w temp 180*, po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Z 1 porcji ciasta wychodzi około 25 sporej wielkośći pierożków (ilość zależna od wielkości krążków)