Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Pierogi truskawkowo - jagodowe.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pierożki z truskawkami w słodkim sosie truskawkowo - jagodowym, zostały przygotowane na cieście bez jajek.

Pierogi  truskawkowo - jagodowe. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi truskawkowo - jagodowe.

 

  • Ciasto:
  • 1/2 kg mąki 450
  • 15 dag mąki krupczatki
  • 3 łyżki oleju
  • szklanka gorącej wody

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi truskawkowo - jagodowe.
Z mąk, oleju i gorącej wody wyrobić ciasto. W razie potrzeby dodać trochę wody. Dobrze wyrobione ciasto jest elastyczne i nie potrzebuje dodatkowego potrzepywania mąką. Rozwałkować i powycinać szklanką krążki. Truskawki umyć, usunąć szypułki. Na wycięte ciasto (na środek) ułożyć truskawkę obsypaną cukrem oraz jagody, złożyć na pół i zlepić brzegi. W dużym garnku zagotować wodę, lekko posolić, wkładać do wrzątku. Ugotować i odcedzić. Sos: podane składniki zmiksować w blenderze do uzyskania gładkiej konsystencji. Polać nim ugotowane pierogi.
Pierogi  truskawkowo - jagodowe.
Składniki dokładnie wymieszać i wyrobić ciasto.
Pierogi  truskawkowo - jagodowe.
Rozwałkować i wykrawać kółka. Pozostałą część ciasta przykryć, aby nie wyschła.
Pierogi  truskawkowo - jagodowe.
Na środek krążka nakładać truskawkę i jagody.
Pierogi  truskawkowo - jagodowe.
Podane składniki na sos zmiksować w blenderze.