Sposób przygotowania:
Placek na ciastach francuskich
CIASTO:
Ciasta francuskie rozłożyć na całej długości wysmarowanej margaryną brytfanny (dodatkowo na oba kawałki nałożyć papier śniadaniowy i przysypać kamykami lub fasolą, aby ciasto podczas pieczenia nie urosło). Piec ok. 15 minut w temp. 180 st.
Po tym czasie wyjąć i ostudzić. Jeden kawałek pociąć na kwadraty, ułatwi to później krojenie ciasta.
MASA:
3/4 porcji mleka zagotować, w mniejszej części rozmącić jajko, żółtka, mąki. Rozmącone składniki wlać do gotującego się mleka i stale mieszać, aż masa zgęstnieje. Odstawić do zimna. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać zimnej masy budyniowej i spirytusu. Ucierać ok. 7-8 minut.
Po tym czasie wyłożyć na upieczone ciasto francuskie i przykryć pociętymi kwadratami z drugiego ciasta. Polać roztopioną czekoladą, dowolną polewą lub posypać cukrem pudrem.
Ciasta francuskie rozłożyć na całej długości wysmarowanej margaryną brytfanny (dodatkowo na oba kawałki nałożyć papier śniadaniowy i przysypać kamykami lub fasolą, aby ciasto podczas pieczenia nie urosło). Piec ok. 15 minut w temp. 180 st.
Po tym czasie wyjąć i ostudzić. Jeden kawałek pociąć na kwadraty, ułatwi to później krojenie ciasta.
MASA:
3/4 porcji mleka zagotować, w mniejszej części rozmącić jajko, żółtka, mąki. Rozmącone składniki wlać do gotującego się mleka i stale mieszać, aż masa zgęstnieje. Odstawić do zimna. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawać zimnej masy budyniowej i spirytusu. Ucierać ok. 7-8 minut.
Po tym czasie wyłożyć na upieczone ciasto francuskie i przykryć pociętymi kwadratami z drugiego ciasta. Polać roztopioną czekoladą, dowolną polewą lub posypać cukrem pudrem.