marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Jagodowy pieróg

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pierogi są dobre zarówno z wody jak i pieczone z różnymi nadzieniami,np. mięsne, grzybowe, a także owocowe. Oto przepis na pieczony pieróg z jagodami.

Jagodowy pieróg

Składniki:

Jagodowy pieróg

 

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 3 żółtka,
  • 120 g.miękkiego masła lub margaryny,
  • cukier waniliowy,
  • kartonik śmietanki 30%,
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 80 g. mrożonych jagód lub konfitura jagodowa,
  • tłuszcz do blachy,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

Jagodowy pieróg
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia oraz posiekać z masłem lub margaryną na wiórki ostrym długim nożem. Zrobić dołek, wbić trzy żółtka oddzielone od białek, dodać cukier waniliowy, śmietanki tyle, ile zabierze ciasto, szczyptę soli i wyrabiać składniki na gładkie ciasto, zagnieść w kulę, schłodzić przez 30 min. Jagody wyjąć i rozmrozić lub zalać gorącym wrzątkiem i osączyć na sitku. Piekarnik nagrzać do 200 st. C, natrzeć tłuszczem blachę, ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkować na średnią grubość, podsypując mąką pod spód i nadziewać jagodami. Zalepić ciasto na kształt pieroga, posmarować lekko białkiem. Ułożyć pieróg na blasze, wstawić do gorącego piekarnika na 25-30 min., ustawić minutnik lub pilnować samemu czasu pieczenia. Po upieczeniu wyjąć, wystudzić i posypać przez sitko cukrem pudrem wierzch ciasta. Kroić i jeść.