Sposób przygotowania:
Jagodowy pieróg
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia oraz posiekać z masłem lub margaryną na wiórki ostrym długim nożem. Zrobić dołek, wbić trzy żółtka oddzielone od białek, dodać cukier waniliowy, śmietanki tyle, ile zabierze ciasto, szczyptę soli i wyrabiać składniki na gładkie ciasto, zagnieść w kulę, schłodzić przez 30 min. Jagody wyjąć i rozmrozić lub zalać gorącym wrzątkiem i osączyć na sitku. Piekarnik nagrzać do 200 st. C, natrzeć tłuszczem blachę, ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkować na średnią grubość, podsypując mąką pod spód i nadziewać jagodami. Zalepić ciasto na kształt pieroga, posmarować lekko białkiem. Ułożyć pieróg na blasze, wstawić do gorącego piekarnika na 25-30 min., ustawić minutnik lub pilnować samemu czasu pieczenia. Po upieczeniu wyjąć, wystudzić i posypać przez sitko cukrem pudrem wierzch ciasta. Kroić i jeść.
reanja
darmiona
ja też:-)