Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1368]

Pierogi z jagodami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jedna z moich ulubionych wersji pierogów na słodko. Pierogi można przygotować ze świeżych jagód, jagód mrożonych lub jagód ze słoiczka.

Pierogi z jagodami

Składniki:

Pierogi z jagodami

Na ciasto:

Na farsz:

Dodarkowo:

  • śmietana do polania pierogów
  • cukier do posypywania pierogów

Sposób przygotowania:

Pierogi z jagodami

ETAP 1:

Pierogi z jagodami
Przygotowujemy ciasto na pierogi - zagniatamy je za pomocą robota planetarnego lub ręcznie

Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, gorąca wodę i masło.

Ciasto początkowo mieszamy łyżką, aż składniki się połączą, a następnie zagniatamy je przy pomocy robota planetarnego z końcówką haka lub ręcznie.

Ciasto odstawiamy na kilkanaście minut, aby "odpoczęło", po czym zagniatamy je przez chwilę ponownie i wykładamy na stolnicę posypaną mąką.

ETAP 2:

Pierogi z jagodami
Jagody posypujemy mąką ziemniaczaną i łyżeczką cukru

W czasie, gdy ciasto "odpoczywa", przygotowujemy jagody. Myjemy je i osuszamy, odrywamy "ogonki". Jagody posypujemy mąką ziemniaczaną i cukrem, mieszamy.

ETAP 3:

Ciasto rozwałkowujemy i za pomocą szklanki lub foremki wycinamy z niego okrągłe kawałki.

Na każdym kawałku układamy trochę jagód, pierogi zlepiamy. Zlepione pierogi przykrywamy ściereczką, aby ciasto się nie zeschło.

Pierogi wrzucamy na wrzątek. Gotujemy do wypłynięcia + 5 minut. Wyławiamy je łyżką cedzakową.

Przed podaniem pierogi polewamy śmietanką, posypujemy cukrem.


Tagi:

pierogi danie