Sposób przygotowania:
Pierogi z jagodamiETAP 1:
Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, gorąca wodę i masło.
Ciasto początkowo mieszamy łyżką, aż składniki się połączą, a następnie zagniatamy je przy pomocy robota planetarnego z końcówką haka lub ręcznie.
Ciasto odstawiamy na kilkanaście minut, aby "odpoczęło", po czym zagniatamy je przez chwilę ponownie i wykładamy na stolnicę posypaną mąką.
ETAP 2:
W czasie, gdy ciasto "odpoczywa", przygotowujemy jagody. Myjemy je i osuszamy, odrywamy "ogonki". Jagody posypujemy mąką ziemniaczaną i cukrem, mieszamy.
ETAP 3:
Ciasto rozwałkowujemy i za pomocą szklanki lub foremki wycinamy z niego okrągłe kawałki.
Na każdym kawałku układamy trochę jagód, pierogi zlepiamy. Zlepione pierogi przykrywamy ściereczką, aby ciasto się nie zeschło.
Pierogi wrzucamy na wrzątek. Gotujemy do wypłynięcia + 5 minut. Wyławiamy je łyżką cedzakową.
Przed podaniem pierogi polewamy śmietanką, posypujemy cukrem.
SylaUla