Sposób przygotowania:
Pierogi serowo-pomarańczowe
Nadzienie :
Twaróg wrzucić do miski i rozgnieść go. Nie musi być gładki, może mieć widoczne delikatne grudki. Pomarańczę umyć, obrać dokładnie nie zostawiając białych błonek i pokroić w drobniutką kostkę i wrzucić razem z powstałym sokiem do sera. Dodać cukier i żółtko oraz kaszę mannę i wymieszać nadzienie.
Ciasto :
Do miski wsypać mąkę oraz sól, po czym wlać olej i wodę i widelcem lekko połączyć ze sobą składniki. Następnie zawartość miski wyłożyć na blat lub stolnicę i wyrobić gładkie ciasto. Gdyby okazało się, że jest zbyt kleiste podsypać mąką i ponownie wyrobić.
Pierogi :
Ciasto dzielić na kawałki a potem cienko wałkować i wykrawać kółka ( ja użyłam kółka o średnicy 10 cm ). Na każde kółko nakładać porcje nadzienia i zlepiać pierogi uważając aby się dokładnie zlepiły, bo farsz ma luźną konsystencję. Gotowe pierogi gotować w lekko osolonej wodzie kilka minut od wypłynięcia. ( Moja metoda sprawdzania czy są ugotowane to wyjęcie pieroga na łyżce cedzakowej i dociśnięcie lekko palcem pieroga. Jeśli jest miękkie w dotyku oznacza to, że są gotowe ). Gotowe pierogi wyjmować łyżka cedzakową i kłaść na natłuszczonej blaszce.
Śmietana :
Śmietanę przelać do miseczki dodać cukier i barwniki i dokładnie wymieszać aż cukier się rozpuści a barwniki połączą ze śmietaną.
Pierogi nakładać na talerze i polać przygotowaną śmietaną.
Twaróg wrzucić do miski i rozgnieść go. Nie musi być gładki, może mieć widoczne delikatne grudki. Pomarańczę umyć, obrać dokładnie nie zostawiając białych błonek i pokroić w drobniutką kostkę i wrzucić razem z powstałym sokiem do sera. Dodać cukier i żółtko oraz kaszę mannę i wymieszać nadzienie.
Ciasto :
Do miski wsypać mąkę oraz sól, po czym wlać olej i wodę i widelcem lekko połączyć ze sobą składniki. Następnie zawartość miski wyłożyć na blat lub stolnicę i wyrobić gładkie ciasto. Gdyby okazało się, że jest zbyt kleiste podsypać mąką i ponownie wyrobić.
Pierogi :
Ciasto dzielić na kawałki a potem cienko wałkować i wykrawać kółka ( ja użyłam kółka o średnicy 10 cm ). Na każde kółko nakładać porcje nadzienia i zlepiać pierogi uważając aby się dokładnie zlepiły, bo farsz ma luźną konsystencję. Gotowe pierogi gotować w lekko osolonej wodzie kilka minut od wypłynięcia. ( Moja metoda sprawdzania czy są ugotowane to wyjęcie pieroga na łyżce cedzakowej i dociśnięcie lekko palcem pieroga. Jeśli jest miękkie w dotyku oznacza to, że są gotowe ). Gotowe pierogi wyjmować łyżka cedzakową i kłaść na natłuszczonej blaszce.
Śmietana :
Śmietanę przelać do miseczki dodać cukier i barwniki i dokładnie wymieszać aż cukier się rozpuści a barwniki połączą ze śmietaną.
Pierogi nakładać na talerze i polać przygotowaną śmietaną.
gusia1000
kołczu
Gosia85
zewa
Editha
zbysiowa
zewa
Częstuj się, smacznego :)
jaNina
zewa
Dzięki Nineczko.
-Natka-
zewa
:)