madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Jagody w cukrze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zimą jak znalazł np do budyniu

Jagody w cukrze

Składniki:

Jagody w cukrze

 

  • 1 litr jagód
  • cukier kryształ do smaku

Sposób przygotowania:

Jagody w cukrze
Jagody obrać z ogonków i listków, następnie opłukać wodą i pozostawić do osuszenia na sicie. Słoiki wyparzyć ja używam takich małych po koncentracie pomidorowym. Osuszone owoce włozyć do słoiczków i zasypać cukrem, ja na tej wielkości sloiczki sypię po 2 łyżki cukru kryształu. Następnie słoiki zakręcić, ułożyć w garnku wyłożonym lnianym ręczniczkiem i zalanym do 3/4 wysokości słoików wodą. Tak przygotowane pasteryzować 15 minut. Po wyciągnięciu z garnka odwrócić do góry dnem.

Tagi:

jagody owoce