Sposób przygotowania:
Jagodzianki
Mąkę wsypać do dużej miski,dodać drożdże instant.Mleko podgrzać,tak aby było letnie nie za gorące.Do mąki wlać mleko,stopioną margarynę,dodać dwa żółtka, cukier i dokładnie zagnieść.Ciasto jest dość twarde,proszę się nie zrażać.Takie ma być, ew. można dolać odrobinkę mleka.Uformować kulę,rozpłaszczyć i pokroić na 4,każdą ćwiartkę znów na 4 i tak mamy 16 porcji. Umyte i osuszone jagody wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. Każdą porcję ciasta rozpłaszczyć w dłoni na placuszek, lub rozwałkować.Nałożyć na środku łyżeczkę jagód i dokładnie zlepić brzegi formując przy tym kształt bułeczki. Dużą blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia,nie trzeba wówczas smarować tłuszczem.Ułożyć 8 bułeczek zostawiając między nimi sporo przestrzeni,aby miały gdzie podrosnąć.Piekarnik podgrzewamy do 170 stopni ,ustawiamy termoobieg .Bułeczki posmarować białkiem, najwygodniej pędzelkiem.Wstawić do piekarnika na ok.20 minut. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem. W tym przepisie nie pisałam,że ciasto trzeba odstawić,aby wyrosło i tak właśnie je robiłam .Jak widać bułeczki wyrosły w trakcie pieczenia.Smacznego
Pyza
Doro
kinga
msewka
katra3
Akurat mam jagody to jutro wypróbuję przepis;)
iwi69