Sposób przygotowania:
Jagodzianki
Przygotować rozczyn z drożdży, pół szklanki mleka, łyżki cukru i mąki. Mąkę przesiać do miski, wlać wyrośnięty rozczyn, dodać jajko i żółtko, cukier, lekko stopione masło i ciepłe mleko oraz odrobinę soli. Wyrobić niezbyt gęste ciasto, postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jagody przebrać, opłukać na sitku w bieżącej wodzie, osączyć, posypać cukrem. Ciasto po wyrośnięciu podzielić na kawałki wielkości małej bułeczki. Rozpłaszczyć je w ręku, nakładać łyżeczką jagody, dokładnie zlepiać w kształcie pieroga. Układać na blasze wysmarowanej masłem. Pozostawić na kilka minut do wyrośnięcia. Posmarować białkiem rozbitym z cukrem. Piec w średnio gorącym piekarniku na złocisty kolor.
Smacznego
Smacznego