WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Bułki drożdżowe z jagodami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne, miękkie bułeczki drożdżowe nadziewane świeżymi jagodami, posypane cukrem. Idealne na podwieczorek.

Bułki drożdżowe z jagodami

Składniki:

Bułki drożdżowe z jagodami

 

Sposób przygotowania:

Bułki drożdżowe z jagodami

Jagody

Bułki drożdżowe z jagodami
Najlepsze są jagody świeżo zebrane, nie mrożone.

Jagody przebieramy dokładnie i płuczemy. Zostawiamy do osuszenia.

Ciasto

Bułki drożdżowe z jagodami
Ciasto na bułki dokładnie wyrabiamy i odstawiamy.

Mąkę przesiewamy do miski, solimy, na środku robimy wgłębienie. Drożdże rozcieramy z cukrem, połową ciepłego mleka i dwiema łyżkami mąki. Wlewamy na środek i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie dodajemy jajka i masło rozpuszczone w reszcie mleka. Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na ok 1godzinę do wyrośnięcia.

Bułki

Bułki drożdżowe z jagodami
Formujemy bułeczki i odstawiamy do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto delikatnie wyrabiamy i dzielimy na porcje. Każda rozwałkowujemy na koło i nadziewamy jagodami i odrobiną cukru. Formujemy bułeczki i układamy na blaszce. Smarujemy jajkiem roztrzepanym z odrobiną mleka i posypujemy cukrem. Odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny i pieczemy w 180 stopniach ok 20 minut, do przyrumienienia. Studzimy na kratce.