Sposób przygotowania:
Bułki drożdżowe z jagodamiJagody
Jagody przebieramy dokładnie i płuczemy. Zostawiamy do osuszenia.
Ciasto
Mąkę przesiewamy do miski, solimy, na środku robimy wgłębienie. Drożdże rozcieramy z cukrem, połową ciepłego mleka i dwiema łyżkami mąki. Wlewamy na środek i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie dodajemy jajka i masło rozpuszczone w reszcie mleka. Dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na ok 1godzinę do wyrośnięcia.
Bułki
Wyrośnięte ciasto delikatnie wyrabiamy i dzielimy na porcje. Każda rozwałkowujemy na koło i nadziewamy jagodami i odrobiną cukru. Formujemy bułeczki i układamy na blaszce. Smarujemy jajkiem roztrzepanym z odrobiną mleka i posypujemy cukrem. Odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny i pieczemy w 180 stopniach ok 20 minut, do przyrumienienia. Studzimy na kratce.