Sposób przygotowania:
Jagodzianki z kruszonką
Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy mleko, suche drożdże, cukier, jajko, szczyptę soli i rozpuszczone i przestudzone masło. Zagniatamy ciasto. Wyrabiamy ręka ciasto na gładka masę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. W międzyczasie jagody płuczemy, dodajemy do nich cukier puder i mąkę ziemniaczaną.
W oddzielnym naczyniu robimy kruszonkę.
Ciasto gdy wyrośnie przerabiamy jeszcze raz. Dzielimy na 12 części. Z każdej formujemy placek, nakładamy jagody i formułujemy podłużną bułkę. Ukladamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy żółtkiem połączonym z 1 łyżka mleka. Posypujemy kruszonką. Przykrywamy i odstawiamy na pół godziny. Pieczemy w 180 stopniach 20 minut.
W oddzielnym naczyniu robimy kruszonkę.
Ciasto gdy wyrośnie przerabiamy jeszcze raz. Dzielimy na 12 części. Z każdej formujemy placek, nakładamy jagody i formułujemy podłużną bułkę. Ukladamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy żółtkiem połączonym z 1 łyżka mleka. Posypujemy kruszonką. Przykrywamy i odstawiamy na pół godziny. Pieczemy w 180 stopniach 20 minut.