lemieszek1@wp.pl

lemieszek1@wp.pl

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 163]

Jagodzianki z kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Z jagodami najczęściej kojarzą nam się pierogi, ale też i pyszne drożdżowe bułki, które dziś przygotowałam.

Jagodzianki z kruszonką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jagodzianki z kruszonką

 

 

 

  • Kruszonka :
  • 25 g masła
  • 50 g maki
  • 50 g cukru

 

  • 1 żółtko +1 łyżka mleka do posmarowania

Sposób przygotowania:

Jagodzianki z kruszonką
Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy mleko, suche drożdże, cukier, jajko, szczyptę soli i rozpuszczone i przestudzone masło. Zagniatamy ciasto. Wyrabiamy ręka ciasto na gładka masę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. W międzyczasie jagody płuczemy, dodajemy do nich cukier puder i mąkę ziemniaczaną.

W oddzielnym naczyniu robimy kruszonkę.

Ciasto gdy wyrośnie przerabiamy jeszcze raz. Dzielimy na 12 części. Z każdej formujemy placek, nakładamy jagody i formułujemy podłużną bułkę. Ukladamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy żółtkiem połączonym z 1 łyżka mleka. Posypujemy kruszonką. Przykrywamy i odstawiamy na pół godziny. Pieczemy w 180 stopniach 20 minut.
Jagodzianki z kruszonka
Bułki smarujemy żółtkiem i posypujemy kruszonka
Jagodzianki z kruszonka
Ciasto Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Jagodzianki z kruszonka
Jagody łączymy z cukrem pudrem i Mąka ziemniaczana