lena

lena

Szef Kuchni
[Przepisów: 53]

Jagodzianki

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Drożdże rozprowadzić mlekiem........

Jagodzianki

Składniki:

Jagodzianki

 

  • 50 dkg mąki
  • 0,5 dkg drożdży
  • 10 dkg cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 2 surowe żółtka
  • 1 szklanka mleka
  • 0,7 dkg margaryny
  • 50 dkg jagód świeżych(mrożonych,dżem)

Sposób przygotowania:

Jagodzianki
Drożdże rozprowadzić mlekiem, dodać pozostałe składniki zagnieść ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu rozwałkować na stolnicy placek grubości palca, wycinać krążki szklanką nadziewać jagodami z cukrem. Zaklejać jak pączki. Układać na blaszce posmarowanej masłem i piec na złoty kolor w temperaturze 180-200 st. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.