Sposób przygotowania:
Ciasto borowinowe
Białka ubij z cukrem na sztywną pianę, dodaj żółtka, przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczana, całość delikatnie połącz, gotowe ciasto przelej do tortownicy i piecz 35min w 170stop.
Z ciasta francuskiego wytnij krążek wielkości tortownicy i podziel go na osiem części, ciasto ułóż na blasze z papierem do pieczenia i wstaw je do piekarnika nagrzanego do 200 stop na 30min.
Borówki zalej wodą i zagotuj, kiedy zaczną strzelać zdejmij je z ognia i pozostaw do wystudzenia, po tym czasie całość przelej przez sitko.
Do wywaru z borówek wsyp galaretkę i ponownie podgrzej całość, kiedy galaretka się rozpuści ostudź ją i dodaj do ubitej śmietanki.
Na biszkopt wyłóż cały mus i przykryj go kawałkami ciasta francuskiego, gotowe ciasto posyp cukrem pudrem.
Z ciasta francuskiego wytnij krążek wielkości tortownicy i podziel go na osiem części, ciasto ułóż na blasze z papierem do pieczenia i wstaw je do piekarnika nagrzanego do 200 stop na 30min.
Borówki zalej wodą i zagotuj, kiedy zaczną strzelać zdejmij je z ognia i pozostaw do wystudzenia, po tym czasie całość przelej przez sitko.
Do wywaru z borówek wsyp galaretkę i ponownie podgrzej całość, kiedy galaretka się rozpuści ostudź ją i dodaj do ubitej śmietanki.
Na biszkopt wyłóż cały mus i przykryj go kawałkami ciasta francuskiego, gotowe ciasto posyp cukrem pudrem.
Magdalena88
Marika-