Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Jagodzianki z kokosową kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tradycyjne bułeczki z jagodami wzbogaciłam kokosową kruszonką. Są tak smakowite że nikogo do ich zjedzenia nie trzeba namawiać.

Jagodzianki z kokosową kruszonką

Składniki:

Jagodzianki z kokosową kruszonką

na ciasto:

na nadzienie:

dodatkowo:

  • 1 roztrzepane jajko z 2 łyżkami mleka
  • Na kruszonkę:
  • 8-10 dag mąki pszennej
  • 5 łyżek wiórek kokosowych
  • 5 łyżek cukru
  • 5-6 dag miękkiego masła

Sposób przygotowania:

Jagodzianki z kokosową kruszonką

Przygotowanie ciasta:

Jagodzianki z kokosową kruszonką
Na każdej porcję ciasta nakładamy na środku po łyżce jagód

Wszystkie suche składniki mieszamy dokładnie razem. Następnie dodajemy resztę składników a na samym końcu letnie stopione masło. Mieszamy dokładnie razem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1,5 godz. w ciepłe miejsce.

Następnie podsypujemy lekko mąką i wyrabiamy ciasto. Dzielimy ciasto na porcje po 7dag . Formujemy bułeczki rozpłaszczamy w dłoni i nakładamy po łyżce jagód . Zlepiamy brzegi ciasta i formujemy w dłoni bułeczki.

Przygotowanie bułeczek do pieczenia:

Jagodzianki z kokosową kruszonką
Uformowane bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Uformowane bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 20-30 min.

Przygotowanie kruszonki :

Jagodzianki z kokosową kruszonką
Wszystkie składniki kruszonki wyrabiamy dokładnie

Wszystkie składniki na kruszonkę bardzo starannie zagniatamy.

Przygotowanie bułeczek do pieczenia:

Jagodzianki z kokosową kruszonką
Przygotowane bułeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok .180 stopni

Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Posypujemy kruszonką kokosową. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i pieczemy około 20-25 min.