Sposób przygotowania:
Jagodzianki z kokosową kruszonkąPrzygotowanie ciasta:
Wszystkie suche składniki mieszamy dokładnie razem. Następnie dodajemy resztę składników a na samym końcu letnie stopione masło. Mieszamy dokładnie razem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1,5 godz. w ciepłe miejsce.
Następnie podsypujemy lekko mąką i wyrabiamy ciasto. Dzielimy ciasto na porcje po 7dag . Formujemy bułeczki rozpłaszczamy w dłoni i nakładamy po łyżce jagód . Zlepiamy brzegi ciasta i formujemy w dłoni bułeczki.
Przygotowanie bułeczek do pieczenia:
Uformowane bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 20-30 min.
Przygotowanie kruszonki :
Wszystkie składniki na kruszonkę bardzo starannie zagniatamy.
Przygotowanie bułeczek do pieczenia:
Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Posypujemy kruszonką kokosową. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i pieczemy około 20-25 min.