domagi

domagi

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 70]

Jagodzianki z serem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne sycące jagodzianki, po brzegi wypełnione serem i jagodami. Idealne jako drugie śniadanie lub domowy deser! Wywołujące uśmiech na twarzy.

Jagodzianki z serem

Składniki:

Jagodzianki z serem

 

 

  • Nadzienie:
  • 350 gram jagód;
  • 350 gram twarogu;
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru+8 g cukru wanilinowego

Sposób przygotowania:

Jagodzianki z serem
Składniki na nadzienie (nie dodając jagód) krótko zmiksować, albo ugnieść widelcem dokładnie. Dodać jagody i delikatnie wymieszać.

Zrobić zaczyn:

Drożdże wymieszać z 5 łyżkami ciepłego mleka, 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mąki, odstawić na 15 min, aż drożdże zaczną pracować. W miseczce wymieszać ciepłe mleko, olej, 2 łyżki twarogu, cukier i roztrzepane jajko. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, dodać mleko oraz rozczyn. Zagnieść ciasto i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia, teraz jest gorąco, więc mi starczyło 35 minut.

Gdy ciasto wyrośnie podzielić na 16 części, uformować kule jak na bułki i odstawić na 15 minut. Po tym czasie kule spłaszczać dłonią, lub rozwałkować, nakładać porcję farszu i zlepiać jak pierogi. Ułożyć łączeniem do dołu i zrolować.

Tak przygotowane bułki odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 15 minut.