Sposób przygotowania:
Jagodzianki z serem
Składniki na nadzienie (nie dodając jagód) krótko zmiksować, albo ugnieść widelcem dokładnie. Dodać jagody i delikatnie wymieszać.
Zrobić zaczyn:
Drożdże wymieszać z 5 łyżkami ciepłego mleka, 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mąki, odstawić na 15 min, aż drożdże zaczną pracować. W miseczce wymieszać ciepłe mleko, olej, 2 łyżki twarogu, cukier i roztrzepane jajko. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, dodać mleko oraz rozczyn. Zagnieść ciasto i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia, teraz jest gorąco, więc mi starczyło 35 minut.
Gdy ciasto wyrośnie podzielić na 16 części, uformować kule jak na bułki i odstawić na 15 minut. Po tym czasie kule spłaszczać dłonią, lub rozwałkować, nakładać porcję farszu i zlepiać jak pierogi. Ułożyć łączeniem do dołu i zrolować.
Tak przygotowane bułki odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 15 minut.
Zrobić zaczyn:
Drożdże wymieszać z 5 łyżkami ciepłego mleka, 1 łyżką cukru i 2 łyżkami mąki, odstawić na 15 min, aż drożdże zaczną pracować. W miseczce wymieszać ciepłe mleko, olej, 2 łyżki twarogu, cukier i roztrzepane jajko. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, dodać mleko oraz rozczyn. Zagnieść ciasto i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia, teraz jest gorąco, więc mi starczyło 35 minut.
Gdy ciasto wyrośnie podzielić na 16 części, uformować kule jak na bułki i odstawić na 15 minut. Po tym czasie kule spłaszczać dłonią, lub rozwałkować, nakładać porcję farszu i zlepiać jak pierogi. Ułożyć łączeniem do dołu i zrolować.
Tak przygotowane bułki odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 15 minut.