Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Jaja mollet w sosie pieczarkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Danie to może być podane na obiad.

Jaja mollet w sosie pieczarkowym

Składniki:

Jaja mollet w sosie pieczarkowym

 

  • 8 jaj
  • 20 dag pieczarek
  • cebula
  • szklanka rosołu lub wywar z warzyw
  • pół szklanki śmietany
  • łyżka mąki, tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Jaja mollet w sosie pieczarkowym
Pieczarki umyć, osączyć, pokroić w paseczki i podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu na patelni.
Cebulę obrać, umyć, drobniutko pokroić i też podsmażyć na tłuszczu. W rondlu razem połączyć pieczarki i cebulę, następnie zalać je rosołem i dusić około 10 minut pod przykryciem.
Mąkę wymieszać ze śmietaną i zalać uduszone pieczarki. Jajka
ugotować na twardo ( 10 minut od zawrzenia), ostudzić w zimnej wodzie , obrać ze skorupek i włożyć do gorącego sosu.
Podawać z ziemniakami piure, ryżem na sypko.