darek112

darek112

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 172]

Jaja po gospodarsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Z jaj żółtka przetrzeć. Parówki rozetrzeć dodając zółtka i mleko . Masę wymieszać z pasztetem , przyprawić. Zalać sosem i zapiec.

Jaja po gospodarsku

Składniki:

Jaja po gospodarsku

 

  • 8 jaj ugotowanych na twardo,
  • 3 parówki,
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku i zielonych pędów cebuli,
  • 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki,
  • 2 szklanki mleka,
  • 5 dkg pasztetu DROP ,
  • 2 łyzki masła
  • 5 dkg mąki,
  • 1 żółtko surowe,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Jaja po gospodarsku
Jaja obrać ze skorupek i każde przekrajać na pół wzdłuż. Wyjąć żółtka i przetrzeć przez sitko. Parówki obrać ze skórek i rozetrzeć w misce na masę, ucierając dodawać po trochu przetarte żółtka i kilka łyżek mleka. Otrzymaną masę wymieszać z pasztetem i z 2 łyżkami szczypiorku, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Połówki białek napełnić nadzieniem, ułożyć na żaroodpornym półmisku i zalać sosem przygotowanym jak niżej: stopić masło, wymieszać z przesianą mąką, rozprowadzić mlekiem, mieszając doprowadzić do zawrzenia. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Zalane sosem jaja wstawić do nagrzanego piekarnika. Po 10 minutach powinny się zrumienić. Wyjąć, posypać pozostawioną zieleniną.

Tagi:

pasztet