Sposób przygotowania:
Jaja po gospodarsku
Jaja obrać ze skorupek i każde przekrajać na pół wzdłuż. Wyjąć żółtka i przetrzeć przez sitko. Parówki obrać ze skórek i rozetrzeć w misce na masę, ucierając dodawać po trochu przetarte żółtka i kilka łyżek mleka. Otrzymaną masę wymieszać z pasztetem i z 2 łyżkami szczypiorku, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Połówki białek napełnić nadzieniem, ułożyć na żaroodpornym półmisku i zalać sosem przygotowanym jak niżej: stopić masło, wymieszać z przesianą mąką, rozprowadzić mlekiem, mieszając doprowadzić do zawrzenia. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Zalane sosem jaja wstawić do nagrzanego piekarnika. Po 10 minutach powinny się zrumienić. Wyjąć, posypać pozostawioną zieleniną.