Sposób przygotowania:
Jaja w sosie sojowym
Jaja wkładam do rondelka z gotująca się wodą, gotuję około 6 minut. Następnie wyjmuję jajka łyżką cedzakową i opłukuję zimną bieżącą wodą. Obieram ze skorupek. Później do małego rondelka z grubym dnem wlewam oba rodzaje sosu sojowego, wodę, dodaję cukier i imbir, gotuję. W momencie gdy zaczyna się gotować zmniejszam płomień, wkładam jajka i gotuję na wolnym ogniu, przykryte szczelnie papierem do pieczenia przez godzinę, od czasu do czasu przewracając jajka. Po tym czasie zdejmuję jajka z płyty, odstawiam na pół godziny, od czasu do czasu obracając je. Następnie wyjmuję jajka z rondelka, zostawiam łyżkę płynu, w którym się gotowały. Przed podaniem przekrajam jajka wzdłuż na pół i układam na półmisku. Na koniec polewam płynem, w którym się gotowały.
Mikrula