limonaa

limonaa

Starszy Kucharz
[Przepisów: 30]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Jaja w sosie sojowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Bardzo łatwe danie a zarazem oryginalne w smaku

Jaja w sosie sojowym

Składniki:

Jaja w sosie sojowym

 

  • 6 wiejskich jajek
  • 250 ml jasnego sosu sojowego Tao Tao
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego Tao Tao
  • 250 ml wody
  • pół filiżanki brązowego cukru
  • 10 plasterków imbiru

Sposób przygotowania:

Jaja w sosie sojowym
Jaja wkładam do rondelka z gotująca się wodą, gotuję około 6 minut. Następnie wyjmuję jajka łyżką cedzakową i opłukuję zimną bieżącą wodą. Obieram ze skorupek. Później do małego rondelka z grubym dnem wlewam oba rodzaje sosu sojowego, wodę, dodaję cukier i imbir, gotuję. W momencie gdy zaczyna się gotować zmniejszam płomień, wkładam jajka i gotuję na wolnym ogniu, przykryte szczelnie papierem do pieczenia przez godzinę, od czasu do czasu przewracając jajka. Po tym czasie zdejmuję jajka z płyty, odstawiam na pół godziny, od czasu do czasu obracając je. Następnie wyjmuję jajka z rondelka, zostawiam łyżkę płynu, w którym się gotowały. Przed podaniem przekrajam jajka wzdłuż na pół i układam na półmisku. Na koniec polewam płynem, w którym się gotowały.

Tagi:

jajko sosy jajka