Walia

Walia

Kucharz
[Przepisów: 13]

jajeczka faszerowane

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Potrawa robiona przez moją mamę na Wielkanoc, ale w zasadzie nadaje się na każdą okazję.

jajeczka faszerowane

Składniki:

jajeczka faszerowane

 

  • 6 jaj
  • 3 średnie pieczarki
  • 1 mała cebulka
  • natka pietruszki (dosłownie 2, 3 gałązki)
  • sól, pieprz
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

jajeczka faszerowane
5 jaj wyszorować, ugotować na twardo. Ostudzić. Pieczarki i cebulkę oczyścić, drobno posiekać. Podsmażyć na łyżce oleju, tak, aby odparowała woda. OstudzićJuż zimne jajka przekroić ostrym nożem (wraz ze skorupką!) wzdłuż. Każdą połówkę jajka wydłubać łyżeczką ze skorupki ( ostrożnie, żeby jej nie uszkodzić).Skorupki zostawiamy, będą nam potrzebne. Jajka pognieść dokładnie widelcem, (lub zmiksować), aby powstała jednolita pasta, dodać zimne pieczarki, surowe jajko, posiekaną natkę pietruszki sól i pieprz do smaku.Wszystko dokładnie wymieszać. Masą napełniamy nasze skorupki-połówki lekko ugniatająć. Jajeczka powinny mnieć płaską powierzchnię. Na tależyk wsypujemy bułkę tartą i panierujemy w niej nasze jajeczka tylko z płaskiej strony.Podsmażamy na 2 łyżkach oleju na małym ogniu na złoty kolor. Smacznego :-)

Tagi:

tarta