monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Jajeczka z zielono-żółtym farszem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kolejny pomysł na faszerowane jajeczka:) wiem może się znudzić ale mnie właśnie się nie nudzą takie jajka i wymyślam nowe farsze do nich, dziś ze szpinakiem-zapraszam:)

Jajeczka z zielono-żółtym  farszem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Jajeczka z zielono-żółtym farszem

 

  • 3 jajka
  • 100 g mrożonego szpinaku
  • 20 g serka topionego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki przyprawy w płynie
  • 1/2 małej marchewki

 

Sposób przygotowania:

Jajeczka z zielono-żółtym farszem
Jajka ugotować na twardo. Ostudzić i obrać ze skorupki. Przekroić na pól i delikatnie wyjąć żółtka. W rondelku zagotować 1,5 szklanki wody z solą i papryką ostrą w proszku. Dodać szpinak i od ponownego zagotowania gotować około 5 minut. Zdjąć z ognia i przelać przez sito. Odcedzić i zostawić do ostygnięcia. Następnie porządnie odcisnąć szpinak z wody. Żóltka przetrzeć przez sito. Dodać kawałki serka topionego i dobrze wymieszać. Dodać szpinak, przyprawy i znów wymieszać. Z przygotowanego farszu w palcach lepić kuleczki i wypełniać nimi białka. Udekorować kawałki marchewki. Smacznego!
Jajeczka z zielono-żółtym  farszem
żółtka przetrzeć przez sito
Jajeczka z zielono-żółtym  farszem
dodać serek topiony i dobrze wymieszać
Jajeczka z zielono-żółtym  farszem
dodać ugotowany i odciśnięty szpinak i wymieszać