marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Jajecznica po azjatycku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Jaka można podawać na kilka różnych sposobów,np. po wiedeńsku, sadzone, jako jajecznicę lub na twardo. Najbardziej jajecznica smakuje na pikantnie.

Jajecznica po azjatycku

Składniki:

Jajecznica po azjatycku

 

  • 6 jaj,
  • 2 duże papryki świeże,
  • 2 małe czuszki,
  • garstka grzybków shitake lub mung,
  • 15 g.pędów bambusa,
  • 2 łyżki ziaren sezamu białego,
  • olej arachidowy do smażenia,
  • szczypta curry lub kurkumy,
  • odrobina sosu śliwkowego do dań chińskich.

Sposób przygotowania:

Jajecznica po azjatycku
Olej arachidowy wlać na patelnię i rozgrzać dobrze, następnie wbić sześć jaj i wymieszać widelcem, posypać curry lub kurkumą. Dodawać po kolei grzybki, pędy z bambusa przygotowane wcześniej oraz oczyszczone, opłukane i pokrojone papryki i czuszki. Przesmażyć jeszcze z 4-5 min. i zsunąć na drugi koniec patelni i wsypać sezam i lekko go uprażyć na zmniejszonym gazie, mieszając, by się nie spalił. Wyłączyć palnik, a sezam zebrać łyżką i posypać nim jajecznicę i przełożyć ją łopatką na talerzyki. Można ją skropić sosem słodko-kwaśnym wedle upodobań.