szewczyk

szewczyk

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 101]

jajecznica po burguncku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

jajecznica trochę inaczej,bardziej to jest danie,dosyć sycące

jajecznica po burguncku

Składniki:

jajecznica po burguncku

 

  • około 150 gram szynki długo dojrzewającej
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/4 pomidora
  • 1/4 cebulki
  • szczypta rozmarynu
  • szczypta chilli
  • dwie szczypty soli
  • szczypta czosnku granulowanego, (może być świeży roztarty czosnek)
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki wody
  • jajko
  • 1 łyżka cukru
  • mogą być dwa plastry topionego sera
  • łyżka oliwy z oliwek

 

Sposób przygotowania:

jajecznica po burguncku
na łyżce z oliwy z oliwek, podsmażamy wędlinę pokrojoną w grubsze paski. W połowie podsmażania dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę. Następnie przyprawiamy szczyptą rozmarynu, chilli i czosnku. Mieszamy. Dodajemy poszatkowaną cebulę, pomidora i kilka łyżek wody,mieszamy,chwilę dusimy. Następnie doprawiamy cukrem i koncentratem. Na końcu dodajemy jajko, mieszamy. Danie gotowe.
Można podać z dwoma plastrami sera,najpierw położyć ser a na to wyłożyć jajecznicę.