Michal Zacharzewski

Michal Zacharzewski

Starszy Kucharz
[Przepisów: 45]

Jajecznica po grecku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Klasyczna jajecznica w greckim stylu

Jajecznica po grecku

Składniki:

Jajecznica po grecku

 

  • 4 jaja
  • pół malej cebuli
  • łyżeczka startego sera żółtego
  • odrobina fety (3 g)
  • oliwa
  • sól i pieprz

 

 

Sposób przygotowania:

Jajecznica po grecku
Na patelni podgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę. Potem wbić do miski jaja, wsypać sól i pieprz, a także rozdrobnioną getę. Całość roztrzepać, dosypać sera żółtego i zamieszać. Następnie całość przelać na patelnię z cebulą.

W Grecji po przysmażeniu jajecznicę przesypuje się do niewielkich foremek i odstawia na 2-3 minuty, potem dopiero przekłada się na talerz. Ale to rozwiązanie opcjonalne...